Månstorps gavlar

Vill du se något annorlunda, samtidigt mäktigt och märkligt ska du besöka Månstorps gavlar i sydvästra Skåne. Jag höll på att missa avfarten, men kom genom ett lite villaområde slutligen fram till slottsruinen. 
Ursprungligen en rundborg med anor från medeltiden. Källor från 1400-talet vittnar om slottet, men den runda vall-formen gör att det känns äldre.
Herresäte för Danska adelsläkter fram till Bornholms vederlag 1658 (se nedan)

Själva kärnan, tornet, är innefattat i den cirkelformade jordvallen vilket gör att gaveln utåt är rundad. Ovanlig men ganska dramatisk form. Idag är Månstorps gavlar en ruin, men en mycket vacker sådan. I tornet finns några små rum på bottenvåningen som idag innehåller rester av ornament och olika typer av stenhuggeri. Tankarna gick direkt till Rom, man får en känsla av ruinromantik.

Under Skånska kriget , närmare bestämt 1678 brändes Månstorp. 

Slottets dramatiska historia kan man läsa på den skylt som finns vid den idag fasta vindbryggan. På skylten står att Sophie Krummedige ärvde borgen efter sin far och hennes make Eske Bille lät bygga borgen. Under åren 1540 till 1547 uppfördes den runda borgen med det infällda tornhuset i den fem meter höga jordvallen. Med torn i fyra våningar med Riddarsalen på andra våningen blev huset mäktigt. Riddarsalen kunde förr även anträdas från vallen. Den första våningen i höjd med vallen är byggd i sten, våningarna däröver i tegel.
Av guideskylten får vi även veta att livet kunde vara bekvämt och lyxigt under medeltiden. Skriftkällor vittnar om glaserat tegelgolv, kistor av cederträ, målade innertak, samt ljuskronor av ren och hjorthorn.

Författaren Palle Lauring berättar i sin bok ”Danmark i Skåne” från 1999 att Henrik Billes Mogenstrups gavlar (västdansk språkform) brändes av danska trupper 1678. Borgen hade då en svensk garnison.
Gårdens tidiga historia är inte helt klarlagd men ätterna Hak och Krummedige föregår Eskil Bille som låter bygga det fasta stenhuset. Gårdens siste danske ägare är Ove Thott. Samtidigt med Månstorp ödeläggelse brändes stora delar av södra Skåne. 
Det var det sista återtåget för den danska hären efter försöket att undsätta det av svenskarna belägrade Kristianstad. Under återtåget brändes och mördades det vilt av den danska hären, något som stannade kvar i befolkningens medvetande. 

—————————

Bornholmska vederlagsgods: Vid freden i Roskilde 1658 hade Danmark fått lämna ifrån sig Bornholm till Sverige. När krig på nytt bröt ut samma år passade befolkningen på Bornholm på att revoltera mot Sverige. Vid freden i Köpenhamn 1660 kom parterna fram till en överenskommelse  att Bornholm skulle vara Dansk. I utbyte fick Svenska kronan 18 privata gods i Skåne som Kungen av Danmark löste ut. Bland de gods som köptes fria fanns bland annat Månstorp, Lillö, Flyinge och Gladsax. ( Källa NE)

Kommentera gärna: Tacksam för mer fakta och sägner kring Månstorps gavlar. Intressant om man kunde höra om omständigheterna när slottet brändes.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *